Matcha (抹茶)

7. února 2009 v 19:28 | Anaphe |  Čajový obřad
Matcha je pěstován ve stinných podmínkách, stejně jako Gyokuro. Způsob zpracování lístků Matcha po sklizni je ale odlišný. Lístky prochází napařováním, sušením, pak rozemletím na kamenném mlýnku. Jako prášek je používán při čajových obřadech pro přípravu čaje Usucha (tj. tzv. řídkého čaje). Nejvyšší třída Matcha je jasně zelená, nálev je nasládlý a plný, nemá žádný náznak hořkosti. Protože je čaj rozemletý, nedochází při přípravě k žádnému louhování, čaj se jen zalije horkou vodou, rozmíchá chasenem a čaj se pije takto upravený.

Tip na přípravu: Zhruba 2 čajové lžičky čaje rozšlehat v trošce horké vody, za stálého šlehání přilít dle chuti kondenzované mléko a podávat, lze též připravit v mléce bez vody, ve vodě a vychladit, přimíchat do těst, do krémů, výtečná je též čajová zmrzlina.

 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama